Karpervissen, welk loodsysteem kies je en waarom?

Loodsystemen in het karpervissen, welke gebruik je nu in welke situatie? Om het wat makkelijker te maken verdelen we het geheel in de drie onderdelen die ook in 99,9% van de situaties gebruikt worden.

 

Lead clip systeem: De meeste karpervissers die ik ken vissen met dit systeem. Het is handig en vooral veelzijdig. Je komt er bijna op alle bodemtypes mee weg en je weet dan dus zeker dat de montage zijn werk doet. Tevens heeft deze montage een zeer aerodynamische vorm en is de weerstand minimaal, wat hem dus tot een perfecte montage maakt om je lood (en dus ook haakaas) verder weg te zetten.

Een nadeel van deze montage zou een hele dikke modderlaag of een wierlaag kunnen zijn. In het geval van de modderlaag kun je eventueel je loodgewicht nog aanpassen naar 20-30 gram, maar dat is dan weer beperkend in de te werpen afstand. Shop hier! 

Visveiligheid: gemiddeld

 

Inline systeem: Het meest directe loodsysteem dat er is! En wel om het feit dat de vis bij aasopname in direct contact met het volle loodgewicht is. Bij het vorige beschreven systeem verplaatst de vis eerst het lood en neemt het gewicht naarmate toe. Bij inline is het meteen “BAM” De haak zet zich in de onderlip en je bent vertrokken! Toch hangen er wel wat nadelen aan, want op zachte bodems wordt het een stuk lastiger qua presentatie. Je onderlijn kan uit de modder steken en het tot één grote gevarendriehoek maken voor onze vriend de karper. Dus misschien nog meer als bij de vorige montage moet je bijna 100% zeker weten of je schoon ligt op een hard stuk van zand, grind of klei.

Voor wat betreft de werpeigenschappen is dit wellicht de minst goede optie. Het gebruik van een line montage kost je meters, omdat deze totaal niet aerodynamisch is. Shop hier!

 

Visveiligheid: gemiddeld

 

Heli systeem: Sinds dat Korda de laatste jaren de chod en de ronny rig flink heeft gepromoot, zie je dat meer en meer vissers naar heli systemen zijn geswitcht. En te begrijpen! Indien je deze montages goed vist, elimineren ze heel veel factoren waardoor je minder vist vangt. Indien je de kralen goed zet en de onderlijn de ruimte geeft om vrij te bewegen, presenteert deze op alle ondergronden. Zelfs de meest extreem dikke wierlaag kun je met een chod rig op vissen. Let wel erop dat de bovenste kraal net iets hoger staat dan dat de wierlaag (of modderlaag) dik is. Je kan letterlijk alle kanten op met deze montage en is dus ook bij uitstek geschikt om springende karpers mee aan te gooien, zonder dat je precies weet wat voor een ondergrond je op vist.

De werpeigenschappen zijn subliem van deze montage! De chod rig is juist ooit door Frank Warwick uitgevonden om op 160 meter afstand te kunnen komen op een water. Shop hier!

 

Visveiligheid: Top

 

COG systeem: Dit is eigenlijk een loodclip systeem met de voordelen van een inline systeem. COG staat voor center of gravity, met andere woorden pivoteert de onderlijn vanaf een wartel op het middelpunt van het lood. Hierdoor is er bij aasopname geen geleidelijke opbouw van het loodgewicht op de onderlijn, maar heeft de vis meteen te maken met het volle loodgewicht. Aan te bevelen is om altijd een iets stijver onderlijn materiaal te gebruiken, zodat je haakaas altijd in een gestrekte positie ligt van het lood. Hierdoor wordt de rig nog effectiever. Voor de rest heeft deze dezelfde eigenschappen als een loodclipsysteem. Shop hier!

 

 Visveiligheid: gemiddeld

 

Conclusie: Zoals Johan Cruyff ooit zei elk voordeel heb zijn nadeel! Er is geen perfecte montage en dat is ook goed! Het houdt ons als karpervissers scherp om de juiste beslissingen te maken in elke situatie.

  

Top tips:

  • Gebruik altijd je lijnclip! Dit voorkomt dat je onderlijn om je lood heen draait. Voordat het lood het water raakt moet de clip al geraakt zijn. Hierdoor strekt de onderlijn zich en reduceer je de kans dat de onderlijn zich om het lood heen draait.
  • Houdt de lijn onder spanning zodra het lood het water raakt. Zo voel je de “drop” en kun je perfect voelen op welk bodemtype je vist. Voel je het lood niet de bodem raken, dan is de kans groot dat je óf op het wier ligt óf dat je op een dikke modderbodem vist. Voel je een harde “bonk” dan betekent dat grind of zand. Je wilt juist op een schone plek vissen meestal, omdat je dan weet dat je onderlijn mooi gepresenteerd is en niet ergens in het wier hangt. Een onderlijn die met zijn haak in het wier hangt, zal je doorgaans geen vis opleveren.