Ontdek de verschillende feeder technieken!

Ontdek de soorten voerkorven

Er zijn vier basisvoerkorven: de Method, Banjo, Pellet en de Hybrid. Elk type heeft zijn eigen gebruiksmogelijkheden en toepassingen. Op veel gelegenheden wissel je van het ene type naar een ander type en maakt dat juist het verschil tussen wél of niet vangen.

Er is ook de overweging of uw voerkorf elastisch of vrij lopend moet zijn. Let er goed op hoe uw uw feederbox indeelt: als je er eentje maakt mét en eentje zonder elasticated feeders, kun je je nooit vergissen. Veel wateren staan de versie met elastiek niet toe en vereisen enkel vrijloop systemen. Neem je dan de doos mee met enkel vrijloopsystemen, dan kun je er niet per ongeluk eentje eraan hangen óf dat een voorbijganger denkt dat je misschien om de regels heen vist. Waarom er juist enkel vrijloopsystemen bij sommige clubs zijn toegestaan blijft een vraag. Het bolt rig effect (zelfhaaksysteem door het gewicht van de feeder) wordt verminderd. Merken zoals Guru hebben elasticated feeders die super visveilig zijn. Hoe dan ook: Controleer altijd de regels van het water.

Verschillende bedrijven hebben systemen geïntroduceerd waarmee je in enkele seconden van het ene type of formaat voerkorf naar het andere kunt wisselen zonder de onderlijn af te breken. Als gevolg hiervan zal ik praten over inline, gewone voerkorven (niet quick change-versies) om dingen simpel te houden en binnen mijn ervaring te blijven. Snelwissel of niet, vrij lopend of elastisch, de basisideeën blijven hetzelfde. Veel succes!!

 

Method

De eerste voerkorf die speciaal is ontworpen voor het karpervissen op commerciële viswateren.

De oorspronkelijke Method-voerkorven waren vrij ruw, met een frame waar omheen een grote bal lokvoer werd gevormd en het aas in de buitenste laag werd verwerkt. Deze ballen konden vrij groot zijn en door sommigen "kokosnoten" worden genoemd om een goede reden.

Het idee was dat de karper het losse voer op de voerkorf zou belagen en uiteindelijk het haakaas zou eten, ofwel uit keuze of samen met een hap lokvoer. In beide gevallen zorgde het gewicht van de voerkorf en het resterende lokvoer ervoor dat de haak vast kwam te zitten en volledig in de onderlip werd gedreven wanneer de vis probeerde weg te zwemmen. Dit resulteerde in de nu bekende kromme hengel beet.

Sinds die oorspronkelijke voerkorven is de Method verfijnd tot de flatbed-voerkorven die we vandaag de dag zien. Het idee is nog steeds hetzelfde.

Sinds die eerste voerkorven is de Method verfijnd tot de flatbed voerkorven die we vandaag de dag zien. Het idee is nog steeds hetzelfde, namelijk dat het aas op de haak in een pakketje van voer blijft zitten totdat de voerkorf op de bodem is geland. Afhankelijk van de samenstelling van het voer zal het zich snel afbreken en een hoop achterlaten waarbij het aas zichtbaar is of als een strak verpakt pakket blijven waar de karper op zal gaan azen om bij het haakaas te komen.

Pellets kunnen in plaats van voer worden gebruikt op de Method feeder en er zijn inderdaad momenten waarop de vis de voorkeur geeft aan het een of het ander. Het probleem met pellets is dat ze, tenzij ze stevig aan elkaar gebonden zijn, "ontploffen" van de feeder af zodra deze het water raakt. Onderwaterfilmopnames hebben aangetoond dat dit gebeurt. Deze explosie laat de pellets en het aas vrij en verpest de bedoeling van het hebben van een hoopje gratis aas met het aas begraven in of erbovenop. Dit probleem kan gedeeltelijk worden opgelost door een bindmiddel te gebruiken om de pellets bij elkaar te houden, door een merk van pellets te gebruiken die van nature sterk aan elkaar blijven plakken of door een mix van voer en pellets te gebruiken.

Een absoluut gouden regel bij het vissen met de Method is dat het, zodra het op de bodem van het water is geland, niet mag worden verplaatst, tenzij er een vis is gehaakt of het wordt opgehaald om opnieuw te worden geworpen. Er moet voorzichtig worden gehandeld bij het aandraaien van de hengeltop naar de zojuist geworpen voerkorf. Sommigen vissen met een slappe lijn om deze reden, en proberen ook lijnbeten te vermijden die de voerkorf kunnen verplaatsen. Het verplaatsen van de voerkorf zou de beoogde presentatie van het aas en voer-/pellethoopje in één maal verpesten.

Ik geef de voorkeur aan het laden van de methodkorf met behulp van een mal. Sommige mensen gebruiken de palm van hun hand. Het voer kan aan de mal blijven kleven. De oplossing is om de mal in een plastic zak te hebben zodat het plastic tussen het voer en de mal ligt. Op deze manier kan het plastic van het voer worden verwijderd als het blijft kleven. De meeste mallen van de huidige merken hebben de laatste jaren een mooie non stick laag, waar geen voer aan achter blijft.

Ik geef ook mijn Method feeder vaak een extra laagje voer bij het laden. Dat wil zeggen, ik doe een eerste laag voer in de mal en druk deze in de feeder. Ik laad de mal dan opnieuw, plaats het aas erop en druk die lading op de feeder. Dit zorgt ervoor dat het aas begraven is en de haak niet verstrikt raakt in de ribben van de Method. Veel succes!!

 

Pellet Feeder

Ontwikkeld, zoals de naam suggereert, met de specifieke bedoeling om Method-stijl te vissen, maar met pellets (normaal micropellets) als aas in plaats van grondvoer. Ik geef toe dat de pellet feeder mijn go-to Winter methode is voor vijvers.

Verschillende fabrikanten hebben iets verschillende stijlen, maar het basisprincipe is dat de feeder gevormd is als een schep. Het grootste deel van de pellets wordt binnenin de feeder gedrukt, zodat ze bij het neerkomen niet worden losgeschud. Eenmaal in het water zetten de pellets uit en de meeste van hen worden uit de feeder geduwd of vallen eruit, samen met het haakaas.

Om de pellet feeder te laden, schep ik de micro pellets op en druk deze met mijn duim in de feeder. Ik maak vervolgens een kleine put met mijn wijs- of pink in de bovenkant van de pellets in de feeder. Het haakaas gaat in de put die eerder is gemaakt, voordat ik nog een lading pellets aanbreng en deze op zijn plaats druk. Ik hoop hiermee te bereiken dat wanneer de pellets uitzetten en het haakaas uitdrukken, het boven op de hoop pellets ligt. Veel succes!!

 

Banjo en Hybrid feeder

Waarschijnlijk mijn op één na favoriete feeder in de groep, omdat ik hiermee veel succes heb gehad. Genoemd naar zijn vorm, biedt de Banjo een ondiepe, zijdelingse schaal waarin haakaas en pellets kunnen worden gestopt. Het idee is dat je, net als bij The Method, een klein pakketje gratis aas met een haakaas erin kunt aanbieden. Ook dit is wederom een feeder die niet mag worden verplaatst nadat deze is uitgeworpen.

Pellets maar ook losse voeders (of een combinatie ervan) zijn uiterst geschikt voor deze feeder. Het haakaas is niet altijd zichtbaar en wordt dus normaal gesproken door de vis opgenomen wanneer deze de hoop pellets opzuigt. Er zijn tijden dat de vis de voorkeur kan geven aan het ene aas boven het andere. Probeer dus altijd verschillende haakaasjes uit. Ook kleuren kunnen een enorm verschil maken vaak tussen vangen en niet vangen.

De manier waarop ik de feeder laad, is door het aas aan de haak in het lichaam te plaatsen en dit te bedekken met geweekte micro pellets en deze met mijn hand samen te drukken. Vervolgens voeg ik nog een laag pellets toe en druk deze op hun plaats met mijn duimen. Wees niet bang om echt hard te drukken. Verbazingwekkend genoeg zullen de pellets weer los komen zodra ze in aanraking komen met het water.

De Hybrid is eigenlijk iets meer geschikt voor net iets dieper water met zijn hoge opstaande zijden. Hierdoor blijft het voer er net iets beter in tijdens het afzinken. Ga je nu een dieper water (+3 meter) bevissen dan zul je toch aan de slag moeten met klevende middelen zoals binders of sticky liquids. Op de recente onderwaterbeelden van de Guru UK mannen zien we dat er toch behoorlijk wat voer loskomt bij het raken van het wateroppervlak. Dus test altijd eens in de oeverzone hoe je feeder met voer zich gedraagt óf dat je aanpassingen moet maken aan het voer. Het toevoegen van boiliekruim kan ook een positief effect hebben op de vastheid van het voer. Veel succes!!