Vang in het najaar en de winter meer Snoeken met deze tips!

Terwijl de bladeren vallen en de temperaturen dalen, betreden we het najaar en de winter. Dit is voor veel snoekvissers de uitgelezen periode om grote snoeken te vangen in het koude water! Het najaar en de winter brengen unieke uitdagingen en kansen met zich mee voor de visserij op snoeken. In dit artikel leer je dat het in het late najaar en de winter iets makkelijker is om snoeken te vinden. Ze verblijven namelijk in de buurt van scholen witvis. In de winter schoolt witvis vaak samen in diepere gedeeltes van het water, bij obstakels, bruggen of in havens. Dus, als je de witvis kunt vinden, dan is de snoek dichtbij. Door de technieken die je gebruikt aan te passen aan de koudere omstandigheden, gaat het je lukken om snoek te vangen. Vis je met kunstaas? Verlaag dan jouw inhaalsnelheid! Vis je met doodaas? Zorg dan dat je dicht bij de scholen witvis kunt vissen en houd de dobber goed in de gaten.

Een gedetailleerde uitleg om meer snoeken te vangen in de koudere maanden kun je hieronder lezen!

Het gedrag van snoeken tijdens het najaar en de winter

De snoek, een toppredator in onze wateren, past zijn gedrag aan naarmate de watertemperatuur daalt. In het najaar, een periode van voorbereiding op de koude maanden, wordt de snoek actiever en jaagt bijna onophoudelijk om energiereserves op te bouwen. Dit fenomeen creëert een geweldige vangstperiode voor snoekvissers die graag veel snoeken of juist een metersnoek willen vangen.

Het is belangrijk om te begrijpen dat snoek, met het kouder worden van het water, niet alleen actiever wordt, maar ook zijn jachtgebieden verlegt. Ze verkiezen vaak diepere, rustigere wateren waar ze veilig kunnen overwinteren. Dit betekent dat vissers moeten overwegen om hun aandacht te verplaatsen naar plassen, diepere delen van rivieren, en meren waar de snoek zich zou kunnen verzamelen. Volg de witvis!

Let wel op, naarmate het water echt koud wordt, gaat de snoek ook minder actief worden.

De beste snoekstekken in het late najaar en de winter

Het selecteren van het juiste water en de juiste stek is van groot belang. Zoek naar locaties waar snoeken hun toevlucht zoeken voor de winter - vaak dieper en stiller water waar ze zich kunnen schuilhouden tijdens de koude maanden​​. Hier zijn enkele tips voor het vinden van goede snoekstekken in deze seizoenen:

  1. Diepe plassen en meren: Zoek naar diepere delen in plassen en meren. Snoeken houden zich in de koudere maanden vaak op in dieper water waar de temperatuur stabieler is.
  2. Rivierbochten: In rivieren kunnen de buitenbochten dieper zijn. Deze plekken bieden een goede schuilplaats voor snoeken.
  3. Havens en jachthavens: Deze gebieden bieden beschutting en vaak ook een rijkere visstand, wat snoeken aantrekt.
  4. Kanalen: Vooral de diepere delen van kanalen kunnen in de winter goede snoekstekken zijn. Let op plekken waar zijkanalen of beekjes in het kanaal uitmonden.
  5. Polderwateren: Hoewel deze vaak ondieper zijn, kunnen plekken waar het water iets dieper is of waar veel structuur in het water is (zoals omgevallen bomen, waterplanten) goede snoekstekken zijn.
  6. Nabijheid van voedselbronnen: Gebieden met veel kleine vissen of waar regelmatig vissen worden uitgezet, kunnen snoeken aantrekken.
  7. Onder waterstructuren: Snoeken houden van plekken waar ze zich kunnen verstoppen, zoals ondergelopen bomen, steenstorten, of waterplanten.
  8. Zonnige plekken: Op zonnige winterdagen kunnen ondiepere, zonnige plekken tijdelijk aantrekkelijk zijn voor snoeken, omdat het water daar iets warmer kan zijn.
  9. Stuwgebieden en sluizen: Deze gebieden kunnen ook interessant zijn vanwege de vaak hogere concentratie aan vis.

Doe op een regenachtige dag je huiswerk via Google Maps en ga vervolgens op pad om de door jou als interessant aangemerkte stekken af te vissen.

Hoe vang je snoek met doodaas?

Doodaas vissen is een populaire en effectieve methode om snoek te vangen, vooral tijdens de koudere wintermaanden. In deze periode zijn snoeken vaak minder actief en lethargisch door de lagere watertemperaturen. Het gebruik van doodaas speelt in op het natuurlijke jachtgedrag van de snoek en kan zeer succesvol zijn. Hier zijn enkele belangrijke aspecten en tips voor het doodaas vissen:

1. Keuze van doodaas

Soorten aasvissen: Gebruikelijke aasvissen zijn voorn, makreel, sardine, haring, en spiering. Deze vissen hebben een sterke geur en trekken snoeken aan.

Versheid: Zorg ervoor dat het doodaas vers is. Verse aasvissen hebben meer geur en zijn aantrekkelijker voor snoeken.

2. Doodaasdobber

Een doodaasdobber wordt gebruikt om het aas net boven de bodem of op een bepaalde diepte te presenteren. De dobber moet groot genoeg zijn om het gewicht van het aas te dragen. Het biedt de mogelijkheid om het aas op verschillende dieptes aan te bieden, afhankelijk van waar de snoeken zich bevinden. Bekijk hier ons assortiment doodaasdobbers

3. Statische snoek montage op de bodem

Bij deze methode wordt het aas direct op de bodem aangeboden. Gebruik een loodmontage om het aas op de bodem te houden. Deze techniek is effectief in diepere wateren of op plaatsen waar snoeken dicht bij de bodem liggen. Bekijk hier de benodigde producten

4. Uitrusting om met doodaas te vissen

Een stevige hengel met een goede ruggengraat is essentieel om de grote snoeken te kunnen hanteren, een minimum werpgewicht van 50gram is aan te raden. Gebruik een sterke, maar soepele lijn. Gevlochten lijnen zijn vaak een goede keuze. Zorg voor een goede molen of reel met een soepele slip.

Bekijk hier enkele hengels

Voor uitgebreid advies kun je altijd contact met ons opnemen of langskomen!

5. Aasaanbieding van doodaas

Presenteer het aas zo natuurlijk mogelijk. Het moet eruitzien alsof de dode vis op natuurlijke wijze door het water zweeft of op de bodem ligt.  Gebruik een takel om het aas te bevestigen. Dit zorgt ervoor dat het aas goed gepresenteerd wordt en vergemakkelijkt het onthaken van de snoek.

Bekijk hier de benodigde producten

Wees geduldig. Doodaas vissen is vaak een kwestie van wachten tot een snoek het aas vindt.

Snoek vangen met kunstaas in de Winter

Het vangen van snoek met kunstaas in de winter vereist een aangepaste aanpak vanwege de trage stofwisseling van de snoek in deze koudere periode. Hier zijn enkele essentiële tips en strategieën voor effectief snoekvissen met kunstaas in de winter:

1. Trage presentatie

Aanpassing van de inhaal snelheid: Vertraag de snelheid waarmee je het kunstaas binnenhaalt. Een langzame, gestage actie is vaak effectiever omdat snoeken in de winter minder snel geneigd zijn om een snel bewegend doelwit te achtervolgen.

Pauzes inlassen: Voeg pauzes toe in je binnenhaaltechniek. Dit geeft de snoek de tijd om het kunstaas te inspecteren en aan te vallen.

2. Keuze van kunstaas

Diepgaande pluggen: Gebruik pluggen die dieper duiken, aangezien snoeken zich vaak in diepere waterlagen bevinden.  Klik hier voor ons assortiment met pluggen 

Zware shads: Deze imiteren vissen en kunnen effectief zijn, vooral als ze langzaam worden binnengehaald en dicht bij de bodem worden gepresenteerd. Klik hier voor al onze shads 

Tandemspinners: Deze bieden een aantrekkelijke visuele en vibrerende prikkel die snoeken kan verleiden, zelfs als ze niet actief op jacht zijn.  Klik hier voor onze spinners! 

3. Techniek en actie

Jigging: Dit kan effectief zijn in dieper water. Laat het kunstaas naar de bodem zakken en jig het vervolgens op en neer.

Twitching: Kleine, schokkerige bewegingen kunnen een reactie uitlokken, vooral bij gebruik van pluggen en jerkbaits.

4. Kleur en grootte van het kunstaas

Kleur: In troebel water of bij weinig licht kunnen felle kleuren effectiever zijn. In helder water zijn natuurlijkere kleuren vaak beter.

Grootte: Pas de grootte van het kunstaas aan de omstandigheden aan. Soms kan groter kunstaas effectiever zijn, maar in sommige situaties kan kleiner kunstaas de voorkeur hebben.

5. Uitrusting

Gebruik een hengel en molen die geschikt zijn voor het werpen en binnenhalen van het gekozen kunstaas. Een goede slip op de molen is belangrijk om de krachtige runs van een snoek op te vangen.

Bekijk hier onze spinhengels

Wees geduldig en ga actief opzoek naar snoek door meerdere stekken af te vissen!

Welke tijdstippen zijn het beste om snoek te vangen in de winter?

Profiteer van de kortere dagen door te vissen in de late ochtend tot de vroege namiddag. De geringe warmte van de zon kan de snoek aanzetten tot activiteit, waardoor uw kansen om te vangen toenemen​​. De ondieptes in de buurt van de holdingarea kunnen dan de moeite waard zijn, omdat deze het snelste opwarmen.

Daalt de luchtdruk? Dan is dit een goed moment om erop uit te trekken. Dit kan de snoeken namelijk activeren om te gaan jagen!

Ga je toch liever in de donkere uren vissen? Zorg dan dat je een hoofdlampje bij je hebt!

Hoe onthaak je een snoek?

Snoeken staan bekend om hun scherpe tanden. Wees voorzichtig bij het onthaken en draag altijd geschikte handschoenen om verwondingen te voorkomen​​. Vergeet ook vooral niet je tang om de snoek te onthaken. Verwijder hiermee voorzichtig de haken uit de bek. Bekijk hier al onze tangen! 

De laatste tip om snoek te vangen in het najaar en de winter

Succes in het snoekvissen komt niet altijd snel; het vereist geduld en doorzettingsvermogen. Door deze tips te volgen, verhoog je echter jouw kansen op een succesvolle vangst tijdens het najaar en de winter. Trek eropuit, geniet van de schoonheid van het seizoen en wie weet - misschien vang je de snoek van jouw leven.