Vissen in het Voorjaar: Tips voor een Succesvolle Start

Met de komst van het voorjaar ontwaakt niet alleen de natuur, maar ook de passie van veel vissers. Na een lange winter is het eindelijk tijd om de hengels uit het stof te halen en weer naar de waterkant te trekken. Het voorjaar biedt unieke kansen en uitdagingen voor vissers, en een goede voorbereiding maakt vaak het verschil tussen een matige en een fantastische visdag. In deze blog bespreken we hoe je zorgt voor een goede start van het visseizoen in het voorjaar. Samengevat is het van belang dat je zorgt voor een goede voorbereiding om goed beslagen ten ijs te komen. Of ja... hopelijk geen ijs meer, maar je begrijpt wat we bedoelen!

Het voorjaar door de ogen van een visser!

Vissers spreken vaak over het vroege voorjaar en het voorjaar, maar wat is dit nu precies? Wij kunnen ons voorstellen dat dat voor startende vissers soms onduidelijk is, dus we leggen dat graag even uit!

Het vroege voorjaar

Onder het vroege voorjaar verstaan wij maart en de eerste helft van april. Dit is een periode die het einde van de winter en het begin van het voorjaar markeert. In deze tijd van het jaar begint de natuur te ontwaken uit haar winterslaap, een transformatie die gepaard gaat met verschillende kenmerkende veranderingen in de natuur:

 • Stijgende temperaturen
 • Langer daglicht
 • Planten en bomen tonen eerste tekenen van leven
 • Dieren komen uit de winterslaap
 • Wispelturig weerspatroon
 • Paaitijd voor snoek

Het vroege voorjaar is een periode van overgang, waarin de natuur en de mensen zich aanpassen aan de veranderende omstandigheden en zich voorbereiden op de volle bloei van het voorjaar. Het verloop van het vroege voorjaar is vaak wispelturig. Belangrijk om als visser rekening mee te houden!

Het midden voorjaar

Deze fase van het voorjaar kenmerkt zich door een verdere verdieping van het voorjaar, met meer stabiele en warmere weersomstandigheden, en een volledige ontwaking en bloei van de natuur. Afhankelijk van de daadwerkelijke weersomstandigheden zien we dat deze periode meestal de tweede helft van april en de eerste helft van mei betreft. Hier zijn enkele kenmerken van het midden van het voorjaar:

 • Warmer weer
 • De natuur begint te bloeien
 • Langere dagen
 • Drukker aan de waterkant
 • Paaitijd voor snoek, brasem en voorn

Het late voorjaar

De periode van medio mei tot eind juni zien veel vissers als het late voorjaar. Het late voorjaar is een overgangsperiode waarin de volle bloei van het voorjaar geleidelijk overgaat in de vroege tekenen van de zomer. Deze periode kenmerkt zich alsvolgt:

 • Temperaturen gaan soms naar zomerse waarden
 • Het wordt druk op en aan het water
 • Waterplanten zijn weer volop aanwezig
 • Paaitijd voor brasem, voorn en karper

Het late voorjaar s een periode van voltooiing van dit seizoen, waarin de energie en groei van de afgelopen maanden culmineren in een rijke diversiteit aan leven en kleur. Het is ook een tijd van anticipatie, waarin de natuur en mensen zich voorbereiden op de overgang naar de warmere en langere dagen van de zomer.

Let op, de informatie over de drie delen van het voorjaar is relatief. Dit is afhankelijk van het daadwerkelijke weer, maar het geeft wel een beeld van hoe vissers het voorjaar zien.

Ken je water

Elk viswater ontwaakt op zijn eigen manier uit de winter. Temperatuur, waterstand en plantengroei kunnen sterk variëren. Begin het seizoen met een verkennende sessie. Loop rond het water, let op tekenen van visactiviteit, en noteer veranderingen in de omgeving. Dit kan je helpen de beste visplekken te identificeren. Neem je notities van voorgaande jaren erbij en bekijk of er opvallende punten zijn.

Ben je nieuw op een water? Besteed dan veel tijd aan het kijken, zonder je visspullen bij je te hebben. Zorg dat je op verschillende tijdstippen aan het water kan zijn. Visactiviteit kan per tijdstip verschillen. Vaak zijn in het vroege voorjaar de namiddag en begin van de avond het beste om activiteit waar te nemen, maar dit kan per water verschillen.

Schroom niet om met andere vissers in gesprek te gaan. Zij kunnen soms waardevolle informatie geven over waar je wel of juist niet moet zitten. Maar, vertrouw hier nooit blind op en doe ook altijd je eigen onderzoek.

Om in het (vroege) voorjaar succesvol te zijn is een goede keuze van het viswater erg belangrijk! Koud water staat gelijk aan langzame en inactieve vis. Diep water heeft langer de tijd nodig om op te warmen dan ondiep water, dus hierdoor zul je op ondiep water sneller de kans hebben op succes dan op diep water.

Des te verder het voorjaar is, des te meer wateren weer tot leven komen en er vis gevangen wordt!  

Update je uitrusting

Een nieuw visseizoen staat voor de deur, en een grondige controle en update van je uitrusting kan het verschil maken tussen een succesvolle vistrip en teleurstelling. Hier zijn enkele belangrijke stappen en tips om je uitrusting in topconditie te brengen:

Lijnen inspecteren en vervangen

Begin met het inspecteren van je vislijnen. Zoek naar tekenen van slijtage, zoals kinken, rafels of verkleuring. UV-straling en wrijving kunnen de sterkte van de lijn aantasten. Overweeg het vervangen van de lijn als deze tekenen van slijtage vertoont of als je je niet meer herinnert wanneer je deze voor het laatst hebt vervangen. Moderne lijnen zoals gevlochten lijnen, nylon lijnen en fluorocarbon hebben verschillende eigenschappen en levensduur, dus kies de lijn die het beste past bij je visstijl en doelsoort.

Lees hier onze gids over de keuze van de juist vislijn!

Opruimen van jouw viskist, vistas of tacklebox

Sorteer je viskisten en -tassen. Verwijder oud aas, verpakkingen en ander afval. Controleer je voorraad op beschadigde of ontbrekende items. Dit is ook een goed moment om je aas en kunstaas te organiseren op basis van type, grootte of soort vis waar je op vist. Zorg ervoor dat alles netjes en georganiseerd is als je naar het water gaat. Het laatste waar je jouw tijd aan wilt verdoen is het zoeken naar iets wat je nodig hebt.

Wij hebben een groot aanbod aan diverse viskisten, vistassen, tackleboxen en andere opbergmaterialen. Zoek op onze website per categorie naar de artikelen die jij nodig hebt, klik hier!

Dus, zorg dat alles ready is als je weer gaat vissen!

Volg het weer nauwlettend

Omdat het weer heel wisselend kan zijn in het voorjaar, is het extra belangrijk om dit goed in de gaten te houden. De watertemperatuur is erg afhankelijk van het weer, enkele koude dagen, veel regen of winterse neerslag kunnen de temperatuur doen kelderen en de vissen direct vertragen. Andersom werkt veel zon en warme dagen de andere kant op en zorgt dit voor actievere vis.

Naast de invloed van het weer op de activiteit van de vissen, is het ook belangrijk om jouw kleding hierop aan te passen. Het laatste wat je wilt, is dat je alleen een shirt aan hebt om vervolgens in een hagelbui te belanden.  

Op zoek naar een goede applicatie om het weer in de gaten te houden? Deze is door vissers en voor vissers ontworpen: Klik hier!

Wees flexibel in je visserij

Flexibliteit is altijd belangrijk tijdens het vissen, maar vooral in het voorjaar. Het weer wisselt snel en het gedrag en de voorkeuren van de vissen veranderen hierdoor ook snel. Waar je het ene weekend de vissen nog in het diepere water vangt, liggen ze enkele dagen later in de ondiepte te zonnen.

Ga op zoek naar de vis, volg deze en speel op de situatie in. Zorg dat je niet vastroest in je aanpak, want dat zal je gegarandeert vis kosten. De beste vissers in het voorjaar zijn de vissers die het snelste inspelen op veranderende omstandigheden.

Respecteer de natuur

In het voorjaar komt de natuur weer tot leven. Dieren en planten beginnen aan een nieuw jaar en wij als vissers zijn verantwoordelijk om hier goed zorg voor te dragen. Laat dieren met rust, schrik ze niet af en belemmer zeker hun voortplanting niet. We willen graag nog vele jaren van de natuur genieten, want deze is essentieel voor onze hobby!

Conclusie om succesvol te zijn in het voorjaar

Door deze tips te volgen, kun je zorgen voor een geweldige start van het visseizoen in het voorjaar. Elk seizoen biedt nieuwe mogelijkheden en uitdagingen, en het voorjaar is geen uitzondering. Met de juiste voorbereiding en instelling kan dit een van de meest lonende tijden van het jaar zijn voor vissers. Pak je hengel en geniet van de schoonheid en de kalmte die het vissen in het voorjaar met zich meebrengt.

Wil je graag nog meer informatie over succesvol vissen in het voorjaar? Dan raden wij de volgende pagina's aan:

Voor roofvissers is er veel informatie te vinden op de website van WESTIN – Klik hier

Voor witvissers is er op de kanalen van GURU veel te leren – Klik hier

Karpervissers die meer willen leren, die kunnen terecht bij KORDA – Klik hier