Voer en aas

De ultieme gids voor het vangen van meer vis door te kiezen voor het juiste voer en aas: Pellets, Boilies, Wafters, Pop-ups, Partikels en Liquids.

Als je net begint met vissen of zelfs als je een doorgewinterde visser bent, is de keuze aan aas en voer overweldigend. Daarom hebben we besloten om een uitgebreide gids te maken die alle essentiële informatie bevat die je nodig hebt om de juiste keuzes te maken. We behandelen de belangrijkste categorieën binnen het voer en aas: pellets, boilies, wafters, pop-ups, partikels en liquids. 

De wetenschap achter het aas: Waarom het werkt 

Het kiezen van het juiste aas is niet alleen een kwestie van persoonlijke voorkeur, maar ook van wetenschap. Vissen hebben een zeer gevoelig reuk- en smaakvermogen, wat hen in staat stelt voedsel te detecteren op grote afstanden. De ingrediënten in aas zoals pellets, boilies, wafters, pop-ups, partikels en liquids zijn specifiek gekozen om deze zintuigen te stimuleren en de vissen naar je haak te lokken. 

Daarnaast spelen ook andere factoren een rol, zoals de watercondities, het tijdstip van de dag en het seizoen. Door deze factoren in overweging te nemen bij het kiezen van je aas, kun je je kansen op een succesvolle visdag aanzienlijk vergroten. 

Er zijn ontzettend veel verschillende technieken en tactieken om te voeren. Je kunt veel inspiratie op doen bij andere, maar uiteindelijk ontwikkel je op basis van ervaring altijd zelf een die het beste werkt in jouw situatie.  

Hoe kun je vis vangen met pellets?

Pellets zijn compacte, cilindervormige voedseldeeltjes die gemaakt zijn van verschillende ingrediënten zoals vismeel, sojameel, tarwe, maïs en andere granen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten, kleuren en smaken om verschillende soorten vis aan te trekken. 

Hoe worden pellets gebruikt?

Het gebruik van pellets is vrij eenvoudig. Ze worden direct in het water gegooid of gebruikt in combinatie met een voerkorf of PVA zakje. Omdat ze langzaam oplossen, geven ze gedurende een langere periode geur en smaak af, wat de vissen naar je hengel lokt. Doordat het langzaam oplost, blijft er na lange tijd niet onnodig veel voer op de voerplaats liggen.  

Welke vissen kun je vangen met pellets?

Pellets zijn uitermate veelzijdig en kunnen gebruikt worden om een verscheidenheid aan vissoorten te vangen, waaronder karper, brasem, voorn en zelfs sommige roofvissen zoals meerval. De sleutel tot succes is het kiezen van de juiste maat, smaak en kleur van de pellets voor de specifieke vissoort die je wilt vangen. Twijfel ook niet om diverse maten, smaken en kleur te mengen.

Tips voor het vissen met pellets

 1. Experimenteer met verschillende maten en smaken: Niet alle vissen reageren hetzelfde op pellets. Het kan nodig zijn om verschillende soorten uit te proberen voordat je vindt wat het beste werkt.
 2. Gebruik een voerkorf of PVA zakje: Hierdoor worden de pellets geconcentreerd gevoerd en kunnen ze langzaam oplossen en een geurspoor creëren dat vissen naar je haakaas lokt. 

Bij Reniers Fishing is een groot assortiment pellets beschikbaar.

Hoe kun je vis vangen met boilies?

Boilies zijn harde, ronde balletjes die meestal bestaan uit een combinatie van vismeel, melkproteïnen, eieren en smaakstoffen. Ze zijn ontworpen om langer aan de hair te blijven en worden vaak gebruikt voor het vissen op karper of in mini formaat voor het vissen op witvis zoals brasem en zeelt. 

Hoe worden boilies gebruikt?

Boilies worden meestal op een hair rig bevestigd. Dit is een lusje onder de haak, waardoor de haak helemaal vrij blijft voor een goede inhaking. Ze worden vaak gebruikt als onderdeel van een voerplek om vissen naar een bepaalde plek te lokken.  

Welke vissen kun je vangen met boilies? 

Boilies zijn vooral populair bij karpervissers vanwege hun grootte, textuur en brede scala aan smaken. Ze kunnen echter ook succesvol zijn bij het vissen op andere soorten zoals barbeel, brasem, zeelt en zelfs meerval. 

Tips voor het vissen met boilies 

 1. Kies de juiste maat en smaak: grotere boilies kunnen grotere vissen aantrekken, terwijl kleinere boilies meer geschikt zijn voor kleinere soorten. Maar ook grote vissen kunnen gevangen worden op kleine boilies. Hetzelfde geldt voor smaken, dus het is een goed idee om verschillende opties te proberen.
 2. Gebruik een hair rig, deze zorgt ervoor dat de boilie vrij kan bewegen, waardoor het aas natuurlijker lijkt en aantrekkelijker is voor de vis. 

Bij Reniers Fishing is een groot assortiment aan boilies beschikbaar.

Hoe kun vis vangen met wafters?

Wafters zijn speciaal ontworpen boilies die een licht drijvend vermogen hebben, hierdoor zijn ze in evenwicht met de haak. Dit betekent dat ze in het water 'zweven', waardoor ze de inhaking kunnen verbeteren.

Hoe worden wafters gebruikt?

Wafters worden vaak gebruikt bij het karpervissen. Ze worden meestal aan een hair rig bevestigd en op de bodem gepresenteerd om de illusie te wekken van een los stukje aas dat voor het oprapen ligt. Ook wanneer er minimale vervuiling op de bodem ligt kan een wafter nog goed gepresenteerd worden.  

Welke vissen kun je vangen met wafters?

Net als boilies worden wafters voornamelijk gebruikt bij het vissen op karper, maar ze kunnen ook effectief zijn bij het vangen van andere bodemeters zoals brasem en zeelt. 

Tips voor het vissen met wafters

 1. Balans is essentieel: Het belangrijkste kenmerk van een wafter is dat hij in balans is met de haak, dus zorg ervoor dat je aas niet te zwaar of te licht is.
 2. Combineer met andere aassoorten: Wafters kunnen worden gecombineerd met pellets of partikels om een voerplek te creëren die de vissen naar je haak lokt. 

Bij Reniers Fishing is een groot assortiment aan wafters beschikbaar.

Hoe kun je vis vangen met pop-ups? 

Pop-ups zijn lichte, drijvende boilies die ontworpen zijn om boven het bodemvuil uit te komen. Ze trekken de aandacht van de vissen met hun meestal felle kleuren en sterke geuren. Ze kunnen individueel gevist worden of in combinatie met boilies of partikels als voer.  

Hoe worden pop-ups gebruikt?

Pop-ups worden vaak gebruikt met een pop-up rig zoals de chod rig of spinnerrig, zodat ze hoog van de bodem kunnen worden gepresenteerd. Of in combinatie met een boilie in een zogenaamde ‘snowman’. Ze zijn ideaal voor het vissen in water met veel bodemvuil of wier, omdat ze zichtbaar blijven voor de vissen. 

Welke vissen kun je vangen met pop-ups?

Pop-ups zijn geweldig voor het vangen van karpers, vooral in wateren met veel bodemafval. Ze kunnen echter ook gebruikt worden om andere soorten aan te trekken die worden aangetrokken door felgekleurd aas. 

Tips voor het vissen met pop-ups 

 1. Gebruik een chod rig of spinnerrig, deze zijn ontworpen om het aas van de bodem te houden, waardoor het effect van de pop-up wordt gemaximaliseerd.
 2. Experimenteer met kleuren en smaken, want sommige vissen kunnen meer aangetrokken worden door bepaalde kleuren en smaken, dus aarzel niet om verschillende soorten pop-ups uit te proberen. 

Bij Reniers Fishing is een groot assortiment aan boilies beschikbaar.

Hoe kun je vissen vangen met partikels?

Partikels zijn natuurlijke zaden, noten of granen die zijn gekookt en bereid om veilig te worden gegeten door vissen. Enkele van de meest populaire partikels zijn hennepzaad, tijgernoten en maïs.

Hoe worden partikels gebruikt? 

Partikels kunnen direct aan de haak worden bevestigd of in combinatie met andere soorten aas worden gebruikt. Ze worden vaak gebruikt om een voerplek op de bodem te creëren, waarbij de kleine deeltjes de vissen aanmoedigen om te blijven zoeken en voeden. 

Welke vissen kun je vangen met partikels? 

Partikels zijn uitstekend voor het aantrekken van een breed scala aan vissoorten, waaronder karper, brasem, voorn, zeelt en barbeel.

Tips voor het vissen met partikels 

 1. Voorbereiding is belangrijk: Zorg ervoor dat je partikels goed kookt en weekt om ze veilig en aantrekkelijk te maken voor de vissen.
 2. Maak een voerplek: Verspreid de partikels over een ruim gebied om de vissen aan te moedigen te zoeken en te azen. 

Bij Reniers Fishing is een groot assortiment aan partikels beschikbaar.

Hoe vang je vis met liquids?

Liquids, ook wel bekend als aasadditieven, zijn vloeistoffen die aan je aas kunnen worden toegevoegd om het aantrekkelijker te maken voor de vis. Ze zijn verkrijgbaar in een breed scala aan smaken en geuren, van zoet tot visachtig. 

Hoe worden liquids gebruikt? 

Liquids kunnen op verschillende manieren worden gebruikt. Ze kunnen worden gemengd met je grondaas, gespoten op je haakaas of gebruikt om pellets en partikels te weken. Ze geven een sterke geur af die vissen van verre kan aantrekken. 

Welke vissen kun je vangen met liquids? 

De effectiviteit van liquids hangt meer af van het type aas dat je gebruikt dan van de vissoort die je target. Ze kunnen worden gebruikt om elk aas aantrekkelijker te maken voor een breed scala aan vissoorten. 

Tips voor het vissen met liquids 

 1. Wees niet bang om te experimenteren: Er zijn zoveel verschillende smaken en geuren beschikbaar, dus aarzel niet om verschillende soorten liquids uit te proberen om te zien wat het beste werkt.
 2. Minder is meer: Het is belangrijk om niet te veel liquid te gebruiken, omdat dit het andere aas kan overstemmen en de vissen kan afschrikken. 

Bij Reniers Fishing is een groot assortiment aan liquids beschikbaar. 

Hoe maak je gebruik van enkelvoudige voeders? 

Enkelvoudige voeders zijn voedingsmiddelen die voornamelijk uit één ingrediënt bestaan. Ze worden vaak gebruikt als aanvulling op het dieet van vissen, om hen te voorzien van specifieke voedingsstoffen die ze nodig hebben. Ze kunnen worden gebruikt als hoofdvoer of in combinatie met andere soorten aas en voer. 

Bij Reniers Fishing bieden we een breed scala aan enkelvoudige voeders, van zaden en granen tot noten en pellets. Deze voeders kunnen worden gebruikt om een voerplek te creëren of om in een voerkorf of PVA zakje te plaatsen. 

Hoe worden enkelvoudige voeders gebruikt? 

Enkelvoudige voeders kunnen op verschillende manieren worden gebruikt, afhankelijk van de soort vis die je wilt vangen en de specifieke visomstandigheden. Hier zijn een paar manieren waarop je ze kunt gebruiken:

 1. Stel je eigen voer samen! Combineer er op hartenlust op los. Maak je je voer donkerder, zwaarder of juist luchtiger? Moet het meer een brasem-, karper- of voornvoer zijn? Bel ons gerust op voor tips en advies.
 2. Creëer een voerplek: Verspreid de enkelvoudige voeders over een gebied om vissen aan te trekken. De voeders zullen langzaam oplossen in het water, waardoor er een geurspoor ontstaat dat vissen naar je haak lokt.
 3. Gebruik in een voerkorf of PVA zakje: Dit stelt je in staat om de voeders dicht bij je haakaas te krijgen, waardoor de vissen worden aangemoedigd om in de buurt te blijven en te voeden. 

Welke vissen kun je vangen met enkelvoudige voeders? 

Afhankelijk van het soort voer dat je kiest, kun je met enkelvoudige voeders een breed scala aan vissoorten vangen. Eigenlijk alle witvissoorten worden hier toe aangetrokken, karper, brasem, zeelt, voorn of barbeel. Ze lusten het allemaal.  

Tips voor het vissen met enkelvoudige voeders

 1. Wees geduldig: Het kan even duren voordat de vissen beginnen te reageren op enkelvoudige voeders, dus wees geduldig en geef ze de tijd om het aas te vinden.
 2. Experimenteer: Probeer verschillende soorten enkelvoudige voeders uit om te zien welke het meest effectief is voor de soorten vissen die je wilt vangen.
 3. Gebruik de juiste mengverhouding en maak het voer niet te nat.  

Bij Reniers Fishing is een groot assortiment aan enkelvoudige voerders beschikbaar. 

Conclusie voor het kiezen het beste aas of voer om meer vissen te vangen! 

In de wereld van de hengelsport is er geen one-size-fits-all oplossing als het gaat om aas en voer. Elke vissoort en elke visomgeving vraagt om een andere aanpak. Daarom is het belangrijk om een verscheidenheid aan opties bij de hand te hebben en bereid te zijn om te experimenteren tot je vindt wat het beste werkt. 

Het kiezen van het juiste aas en voer kan een groot verschil maken in je succes. Of je nu kiest voor pellets, boilies, wafters, pop-ups, partikels of liquids, elk type aas heeft zijn eigen voordelen en toepassingen. Hopelijk helpt deze gids je bij het maken van de juiste keuze voor je volgende visuitje. 

Bij Reniers Fishing bieden we een uitgebreid assortiment aan aas en voer om aan al je visbehoeften te voldoen. Of je nu op zoek bent naar pellets, boilies, wafters, pop-ups, partikels of liquids, we hebben iets voor elke visser. Bezoek onze website of neem contact op met onze deskundige medewerkers voor meer informatie en advies. 

Onthoud: hoewel het kiezen van het juiste aas belangrijk is, zijn geduld, techniek en een beetje geluk ook essentiële factoren in de hengelsport. Dus ga erop uit, werp je hengel uit en geniet van de vreugde van het vissen. Veel visplezier!